You are currently viewing En innvandrers råd i jobbjakten

En innvandrers råd i jobbjakten

(Kilde: Budstikka 16.12.2020 Foto: Knut Bjerke)

  1. Vær synlig: Bygg et profesjonelt nettverk ved å møte mennesker, delta i diskusjoner, seminarer og workshops. Ta kontakt via sosiale nettverksplattformer innen din bransje. Ikke alle vil svare deg. Men noen vil. Be om en prat. Hold kontakten, også etter at du har skaffet deg en jobb.
  2. Bli frivillig: Det gir enorm glede å være engasjert i frivillige organisasjoner. Disse introduserer deg til et nytt samfunn, åpner dører til nye kontakter, hjelper deg med å bygge nettverk, samle erfaring og få referansebrev fra erfarne folk.
  3. Lær deg norsk: Det høres kanskje ut som en klisjé, men ingenting er viktigere enn dette! Invester i kurs på språkskoler, eller ta gratiskurs hos frivillige organisasjoner, språkkafeer på biblioteket og andre. Prøv ulike apper med lærere på YouTube.
  4. Bruk LinkedIn: Ha en profesjonell og oppdatert profil. Det er ikke nok å være der. Delta i samtaler og støtt andre.
  5. Oppgrader ferdighetene dine: Mange onlineplattformer (MOOC) tilbyr korte kurs om nesten alt. Hold CV-en relevant. Ta kurs på universiteter og høyskoler.
  6. Send en solid søknad: Lær deg taktikken med å skrive en effektiv CV og en solid jobbsøknad. Hent tips fra Nav og andre aktører på sosiale medier. Du trenger en utrolig god søknad for å bli innkalt til intervju.
  7. Delta i et mentorprogram: En mentor hjelper deg med å bygge og utvide nettverket ditt, og lære kodene til norske arbeidsplasser.
  8. Prøv vikarstillinger: Kontakt bemanningsbyråer for midlertidige/vikarstillinger. Det er relativt lettere å få enn heltidsjobber.
  9. Bli frilanser: Er du komfortabel med å ha en grunnleggende samtale på norsk, så kontakt skolene hvis du kan tilby et kurs til barna på SFO. Eller tilby dine tjenester til startups ved nettverkssteder som Oslo International Hub, Professional Women’s Network og Bærum International Hub. Det kan bane vei for større prosjekter.
  10. Vær positiv og aldri gi opp: Jobbjakt er hardt arbeid. Kulturkrasj, ensomhet og avvisning kan svekke motivasjonen og energien din. Så ikke begrens din egen identitet bare til jobbjakt. Bruk tid også på hobbyene dine; gå på tur, driv idrett, gjør meditasjon og yoga, ta musikktimer, les bøker og andre aktiviteter du setter pris på. Finn alternative løsninger og aldri gi opp. Ta vare på deg selv og feire dine følelser, tanker, styrker, svakheter, lidenskaper og drømmer – alt det som gjør deg til et helt menneske. Stol på meg, det er lys i enden av tunnelen!